4 månader kvar – följ med och #springförfrihet!

Vill du utmana dig själv samtidigt som du bidrar till kampen mot förtryck och ockupation? Då tycker jag att du ska följa med Spring för frihet till Sahara Marathon 25/2-4/3 2017!

cropped-marathon3.jpg

För många låter Sahara Marathon lite skrämmande. Så även för mig. 42 kilometer i öknen när det är svårt att ens ta sig till gymmet någon gång i veckan. Men lugn! du kan välja 5, 10, 21 eller 42 kilometer. Du väljer också om du vill gå eller springa. Och vill du inte delta i själva loppet så kan du följa med och visa solidaritet genom att heja och delta i de andra aktiviteterna. Allt i solidaritet med Västsaharas kamp mot Marockos ockupation!

Och för dig som tycker det är onödigt, inte kan eller vill ta dig över halva jordklotet för att visa sitt stöd så kan du såklart delta i kampen från hemmaplan!

ylva-referendumnowDå kanske du undrar hur du kan stötta kampen för ett fritt Västsahara utan att behöva träna ihjäl dig inför ett 42-kilometerslopp?

Du kan bland annat delta i den digitala kampanjen #ReferendumNow, en internationell kampanj som kämpar för att Västsaharierna ska få rösta för sin självständighet, genom att skriva på här. Du kan också ta en bild på dig själv med ett blått finger, som symboliserar omröstningen, och posta tillsammans med #ReferendumNow i sociala medier!

Här kommer några andra enkla saker du kan göra

  1. Läs på om Västsahara! I mötet med västsaharier i lägren svarade alla likadant på frågan om vad vi kan göra för dem när vi var hemma igen. ”Berätta om oss. Berätta om vår kamp. Berätta om Marockos ockupation. Och glöm inte bort oss!”
    Bra information finns här och här.
  2. Sprid information om Västsahara. På sociala medier, i samtal med vänner eller på andra sätt
  3. Bojkotta marockanska varor, mycket av det som importeras från Marocko är egentligen från Västsahara. De populära Maroc-clementinerna är ett exempel på något du inte ska köpa
  4. Åk inte på semester till Marocko
  5. Visa solidaritet genom att handla på Emmaus Björkå där pengar från försäljningen bland annat går till solidariskt arbete med Västsaharas folk
  6. Och såklart: följ vår blogg och vårt instagramkonto!

Och om du skulle tänka ”vad spelar det lilla jag gör för roll?”, så vill jag säga att det spelar stor roll.

Nu kör vi!

Sahara Libre! / Ylva Zetterlund

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar